Kaygı, aslında yaşamımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Gösterilmediği zaman çevrendeki insanlardan "Ne kaygısız insansın" diye tepki dahi alabilirsin. Bu tepki ile kastedilen önemli bir olay karşısında yeterince ilgili ve araştıran olmamak, çözüm için gereken çabayı harcamamaktır. O halde belli düzeydeki kaygının yapıcı etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Diğer yandan kaygının ketleyici, engelleyici, başarıyı düşürücü, içsel ve dışsal kavgayı artırıcı özellikleri de vardır. Kontrol edilemezse gücü giderek artabilir ve farklı alanlara yayılabilir. Kişiyi güçsüz ve edilgen kılabilir. Üzerinde denetim sağlayamadığımız şeyler kaygının yanı sıra, korku da oluşturabilir.
Sorunlu ya da bilinmeyen olaylar, durumlar ve kişiler karşısında sakin kalabilmek, kaygının üzerinde denetim kurabilmekle gerçekleşir. Bu beceri, kendini ve çevreyi daha iyi tanımayla oluşur.
Duygularımız üzerinde farkındalık oluşturmak ve egemenlik kazanabilmek, yalnız kaygı üzerinde değil, pek çok alanda güç sahibi olabilme olanağı da sunacaktır.
Kaygı ile Başa Çıkma oturumları, öğrencilerin kaygılı düşüncelerini tanımalarına, onların yaşamlarındaki etkisini kontrol edebilmelerine yardımcı olması amaçlanmıştır.
Kaynak olarak Lisa M. SCHAB, LCSW "Kaygı ergenler için çalışma kitabı" kullanılmıştır.
2.Oturumların İçeriği:
Önleme ve Müdahale
Kaygıyı Nasıl Deneyimlersin?